Na marcińskie przysmaki do Czech

Na marcińskie przysmaki do Czech

Święty Marcin przybywa w listopadzie na białym koniu. Oprócz pierwszego śniegu przywozi do Czech i na Morawy młode wino. Uroczystości marcińskie co roku przyciągają miłośników wina i przysmaków, wśród których króluje gęś z knedlami i czerwoną duszoną kapustą.

Tradycja wina marcińskiego sięga dworu cesarza Józefa II Habsburga. Już wtedy panował zwyczaj degustowania młodego wina w dzień św. Marcina. Tego dnia służący, którzy pracowali przez cały rok w winnicach, kończyli pracę u swych gospodarzy. Niektórzy zgadzali się pozostać w służbie przez kolejny rok, inni żegnali się z gospodarzami. Dlatego tego dnia gospodyni w podziękowaniu służącym za pracę przygotowywała ucztę z pieczonej gęsi, a gospodarz częstował winem z jesiennych zbiorów.

Na marcińskie przysmaki do Czech
Vlčnov – piwniczki winne

Imprezy marcińskie odbywają się co roku 11 listopada na rynkach miast, dziedzińcach zamków i pałaców i w wioskach, nie tylko w morawskich regionach winiarskich, ale także w pozostałych regionach Czech. Tradycyjnie największą w kraju degustację organizuje Fundusz Winiarski w Brnie na placu Náměstí Svobody 11 listopada od godz. 11.00. Na gości czeka 100 próbek win marcińskich od różnych winiarzy.

Na marcińskie przysmaki do Czech
Hradec Kralove. Fot. Martina Saláková
Na marcińskie przysmaki do Czech
Świętomarcińskie, Praga, Rašínovo nábřeží. Fot. Spolek Archetyp
Na marcińskie przysmaki do Czech
Świętomarcińskie, Praga, Rašínovo nábřeží. Fot. Spolek Archetyp

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *